facebook pixel 1 facebook pixel 2

Фредерік ГЕДЖ: «Варто очікувати, що сорго стане невід’ємним в сівозміні господарств через погодні ризики»

17 березня 2023 р.

Фредерік ГЕДЖ: «Варто очікувати, що сорго стане невід’ємним в сівозміні господарств»

Сорго – відносно нова культура в Україні і користується певним попитом на Півдні, де більш високі температури. Тим не менш, навіть маючи реноме посухостійкої культури, сорго поступово з’являється в портфелі господарств з Центральної та Західної України, адже переваги його вирощування очевидні, хоча і не всім відомі.

Тому менеджер Lidea з розвитку ринку сорго Фредерік Гейдж, спеціально для України та місцевих фермерів, розповів про розвиток культури в Європі та її перспективи безпосередньо на наших полях.

– Які основні переваги сорго і як їх перетворити на прибуток?

- Зерно сорго потребує на 50% менше води, ніж зерно кукурудзи, якщо кількість опадів <300 мм. Це очевидна перевага для сорго, адже воно продовжуватиме рости при 33-34°C (кукурудза при 30°C припиняє рости).

Але найважливіше для рентабельності – це на 30-40% нижчі витрати, ніж на кукурудзу (прямі витрати: добрива, насіння та гербіциди).

З кожним роком умови посухи посилюватимуться на півдні Європи. Відповідно до прогнозу, ми побачимо багато теплових аномалій під-час цвітіння, тому виникає необхідність диверсифікації сівозміни. Іншою перевагою є низький ризик мікотоксинів, який дуже важливий для експорту в Західну Європу та для свинарства. Імпорт із Західної Європи має багато проблем із мікотоксинами, і сорго є гарним рішенням для зменшення ризику для тваринництва.

Ще однією перевагою сорго - стійкість до діабротики, адже ця проблема є дуже актуальною в Європі.

Безумовно, мета полягає не в тому, щоб замінити кукурудзу, а в тому, щоб забезпечити виробництво за допомогою впровадження сорго.

– Сорго асоціюється з посушливими регіонами, з Африкою. Невже його потрібно сіяти тільки в таких зонах?

- Так, як правило, ми асоціюємо сорго з посушливою зоною та поверхневим ґрунтом, оскільки воно походить з Африки, але насправді у багатьох західноєвропейських країнах фермери використовуватимуть сорго для диверсифікації сівозміни та забезпечення виробництва врожаю.

У середньо глибокому або глибокому ґрунті ми можемо отримати дуже хороші результати врожайності, якщо дотримуватись найкращих методів вирощування. Найвища врожайність була в Угорщині на рівні 13,5 т/га за нормальних умов, середня врожайність у Франції становить 5,5 т/га з деяким піком близько 10 т/га в нормальних умовах.

Тому його ефективно вирощувати не тільки в посушливих регіонах, а й в звичайних для України умовах.

– Як змінюється доля сорго в Європі та світі? Чи варто очікувати, що незабаром сорго стане невід’ємною культурою в сівозміні європейських фермерів, особливо Східної Європи – Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, України?

- Так, це стосується безпосередньо Франції, Словаччини, Угорщини та Румунії. Ця тенденція цікава, тому що фермери вводять сорго в раціон тварин, як наприклад в Угорщині. Це дозволяє зменшити витрати на раціон на 5-8% завдяки якості продукту. Зерно сорго дуже добре адаптоване до тваринництва і його економічні дані тому цікаві виробникам. Схожа ситуація в Румунії, де динаміка попиту на сорго зростає завдяки тваринництву. А також через торговельний попит з боку Іспанії, оскільки Іспанія є першим імпортером сорго в Європі, вони імпортують близько 1 млн тон сорго зі США для свинарства в Каталонії.

Для виробництва спирту в Молдові було введено зернове сорго, оскільки вихід спирту вищий, ніж у кукурудзи - від 390 до 410 літрів спирту на 1 тонну продукції.

У Болгарії – теж зростає попит на сорго завдяки виробництва алкоголю. Багато цікавляться кормами, біоенергетикою, а також їжею. Сьогодні всі індикатори для сорго - зелені. Нам потрібно лише виробляти достатньо продукту, щоб забезпечити його перетворення на «класичну» культуру в сівозміні господарств.

Також сорговий спирт використовують для фармацевтичної промисловості, оскільки там дуже низький вміст метанолу (0,0006%) і виробляють горілку.

Lidea бере активну участь у розвитку сорго в цих країнах, тому що передає свій досвід у виробництві кормів, продуктів харчування та біоенергетики і допомагає фермерам шляхом навчання найкращим практикам вирощування сорго. Ми створили брошуру про корми для тварин із багатьма технічними відомостями.

– В Україні вирощування сорго знаходиться на початковому рівні. Що можна порадити фермеру, який тільки планує почати його вирощувати? Які можуть бути «підводні камені»?

- Технічний маршрут простий, але фермер повинен знати деякі важливі ключові моменти циклу вирощування сорго, особливо під час посіву (температура ґрунту, глибина посіву, підготовка ґрунту, особливості в системі no till, густота та міжряддя (ідеально 25 до 50 см), не більше ніж 70 см, щоб зменшити кількість рослин у рядку та збільшити конкуренцію між рослинами та фактично більше стресу), вибір гібриду (ранньостиглість, дуже важливо використовувати ранньоєвропейську генетичну, загалом оптимальна щільність = 200-250 000 ядер /га), добрива (тільки азоту не потрібно забагато!), розробити «гербіцидну стратегію» і час збору врожаю.

Lidea зазвичай організовує навчання, щоб допомогти фермерам ознайомитися з найкращими методами вирощування. Це стратегічний і дуже важливий момент, тим більше перед першим посівом сорго.

Lidea є експертом із сорго в Європі та першим на ринку, де наша доля складає 20-25% загальної частки ринку.