Додатковий прибуток з високоолеїновими гібридами від LIDEA
30 вересня 2025 р.

Здорове харчування вже перейшло в загальне правило більшості в розвинутих країнах світу. Безпечні рослинні жири є складовою збалансованого оптимального раціону. До їх складу входить олеїнова мононенасичена жирна кислота ОМЕГА 9.
Культура, яка може забезпечити харчову промисловість якісною високоолеїновою олією з низькою собівартістю є соняшник, а саме високоолеїнові гібриди соняшника.
Сучасні високоолеїнові гібриди мають потенціал врожайності на рівні традиційних гібридів, а витрати на виробництво, включаючи вартість насіння, не перевищують витрати на виробництво звичайного соняшнику. Кліматичні умови більшості регіонів України, дозволяють з успіхом отримувати заданий рівень вмісту олеїнової кислоти не менше 82%. Технологія виробництва не відрізняється від традиційної, навіть просторова ізоляція в полі не має критичного значення, оскільки, як правило, є запас міцності на рівні генетики, щоб відповідати мінімальному стандарту по вмісту олеїнової кислоти. Головне – не змішати насіння високоолеїнового соняшнику зі звичайним, лінолевим, на всіх етапах виробництва.
На фоні зменшення посівних площ, в т.ч. високоолеїнового соняшнику в Україні, а також через обмежені запаси ВО соняшнику, спостерігається збільшення попиту та, відповідно, позитивний тренд збільшення премії за високоолеїновий соняшник в 2025-2026 році. Премія за високоолеїновий соняшник сьогодні складає 120-150 доларів за тону і дає можливість аграріям отримати додатковий дохід з гектара. Тому частина агрохолдингів та середніх господарств збільшують площі під ВО соняшником, укладають угоди з переробниками і трейдерами, та замовляють насіння високоолеїнових гібридів.
Компанія Лідеа пропонує аграріям декілька високоолеїнових гібридів соняшнику для різних технологій вирощування:
ЛІД5038Х (G), ЕС ЕПІК (G+) - під класичну технологію
ЕС АРОМАТІК СУ (G) – для Express® технології
ЛІД6038Х КЛП (G), ЕС ЕМЕРІК (G) – для Clearfield Plus® технології.
Всі гібриди мають високий потенціал врожайності, вміст олеїнової кислоти на рівні 88-92%, генетичну стійкість до агресивних рас вовчку соняшникового, та адаптовані до всіх агрокліматичних зон України.