facebook pixel 1 facebook pixel 2

Фактори, що впливають на перезимівлю озимих культур

12 січня 2024 р.

Фактори, що впливають на перезимівлю озимих культур

Цього року зі святом Водохреща, що припало на 6 січня 2024 року прийшла морозна та сніжна погода, температура повітря знизилась місцями до -200С, сніговий покрив склав від 5 до 20 см .

Як ці фактори впливають на стан посівів озимих культур на полях? Та про які оптимальні параметри природних чинників варто пам’ятати для вдалої перезимівлі? Давайте згадаємо разом.

ОЗИМА ПШЕНИЦЯ:

Щодо озимої пшениці, то це досить холодостійка культура, що може витримувати до -20 0С і нижче морозу, але є певні критерії:

  • Рослини що добре загартовані восени витримують зниження температури на глибині вузла кущіння до -19…-20 0С.
  • При достатньому сніговому покриві, більше 15см рослини здатні витримувати навіть до -35….-40 0С.
  • Шар снігу 10см і більше повністю захищає рослини від вимерзання навіть за -30 0С морозу.
  • Якщо шар снігового покриву 2см то озима пшениця здатна витримати зниження температури повітря до -20…-26 0С (температура в зоні вузла кущення при цьому буде становити -15,2…-19,9 0С
  • Сильні морози (-25…-30 0С) при відсутності снігового покриву або мінімальній його товщині (1-4см) можуть спричинити загибель рослин озимої пшениці навіть морозостійких сортів.
  • Перерослі рослини озимої пшениці, на яких сформувалось по 5-6 пагонів є менш стійкими проти низьких температур.

ОЗИМИЙ РІПАК:

Озимий ріпак-рослина холодостійка, однак зимостійкість його слабка і залежить від сорту чи гібриду, температурних умов та загартування рослин перед входом в зиму.

Загартування ріпаку краще відбувається у фазі кореневої розетки листя при температурі 5 0С тепла протягом 10 днів і -3 0С протягом наступних 5 днів.

  • Рослини що не пройшли загартування (при пізніх строках сівби), гинуть при зниженні температури до -6…-8 0С. Добре загартовані рослини витримують зниження температури на глибині 1,5-2см до  -12…-14 0С.
  • При сніговому покриві 5-6см завтовшки і більше, озимий ріпак витримує морози до -23 … -25 0С.
  • Озимий ріпак, що сформував розетку з 8-12 листків з діаметром кореневої шийки не менше 8-12мм і довжиною стебла від 8 до 10см, кореневу систему, яка сягає на глибину 90-115см (довжина головного стрижня кореня 15-20 см) переносить температуру на рівні кореневої шийки до -12…-16 0С, а за наявності снігового покриву 2-6см – до -25…-30 0С.

Однак озимий ріпак не витримує затоплення та льодової кірки!

Посіви з недорозвиненою розеткою (4-5 листків), кореневою системою, що сягає менше 90см (головний стрижень 7-9см) гинуть при температурі -100С.

Що підвищує морозостійкість та зимостійкість озимих культур :

  • здорові, не пошкодженні хворобами та шкідниками, рослини
  • достатнє забезпечення фосфорно-калійними елементами живлення
  • оптимальний розвиток культури перед осіннім завершенням вегетації