facebook pixel 1 facebook pixel 2

Гербіцидний захист посівів кукурудзи

19 травня 2023 р.

Гербіцидний захист посівів кукурудзи

Станом на 17 квітня українські аграрії посіяли вже 2,2 млн. га кукурудзи.

Але чи знаєте ви, що кукурудза дуже вразлива на ранніх стадіях вегетації? У цей час вона не здатна конкурувати з бур'янами за вологу, мінеральні речовини та сонячне світло. Тому один з ключових факторів, що впливає на майбтуній врожай – вчасний та ефективний гербіцидний захист посівів кукурудзи.

Якісний захист посівів кукурудзи залежить від:

  • попередника,
  • видового складу бур’янів присутніх на полі,
  • правильного вибору групи препаратів,
  • правильного застосування цих препаратів до та після посіву культури.

Умовно всі гербіциди, які застосовуються в посівах кукурудзи можна розділити на три групи:

  • ґрунтові,
  • страхові,
  • страхові з ґрунтовою дією.

Оптимальними варіантами захисту є саме до та післясходове застосування гербіцидів.

На що ж треба звернути увагу при виборі того чи іншого препарату ґрунтової групи?

  • Ґрунтовими гербіцидами необхідно працювати на полях, де поширені переважно однорічні бур’яни (лобода, щириця, мишій, амброзія, куряче просо та ін.). Є певні діючі речовини в складі гербіцидів, які мають ґрунтову дію також і на багаторічні бур’яни, але вони можуть мати післядію на наступні культури, тому цей фактор треба обов’язково враховувати при плануванні сівозміни.
  • Під час внесення ґрунтових гербіцидів потрібно звертати увагу на тип ґрунту та вміст у ньому гумусу, вологозабезпеченість, гранулометричний склад. Чорноземні, глинисті та мулисті ґрунти зв’язують більшу кількість діючої речовини препарату - на таких ґрунтах працюють максимальними нормами внесення препарату.  На піщаних ґрунтах із низьким вмістом гумусу існує ризик промивання гербіцидів, особливо при інтенсивних опадах, тому на таких ґрунтах застосовують мінімальні норми внесення.
  • Враховуйте особливості технології обробітку ґрунту, слід зважати на те, що значна кількість рослинних решток на полі перешкоджає потраплянню гербіциду на поверхню ґрунту. Для максимального контакту препарату їх не повинно бути. Рослинні залишки екранують поле і поглинають значну кількість діючої речовини, зменшуючи гербіцидну ефективність препарату.
  • Попередьте будь-які пошкодження «гербіцидного екрану» в перші 20–30 днів після внесення препарату. Ґрунтові гербіциди формують на поверхні поля так званий гербіцидний екран. Цей бар’єр знищує бур’яни в момент їх проростання, потрапляючи через колеоптиль у злакові та через сім’ядолі, коріння й у деяких випадках листки в дводольні бур’яни. Водночас частина препарату з ґрунтовою вологою проникає в глибші шари ґрунту, поглинається кореневою системою бур’янів і поширюється до точок взаємодії.
  • Головним фактором внесення ґрунтових гербіцидів є зв’язування діючої речовини з ґрунтовою вологою. Ґрунтова волога чи опади дозволяють гербіциду проникнути до насіння бур’янів та подіяти на них у момент проростання. Оптимальними будуть приблизно 1,5 мм опадів. В умовах повітряної та ґрунтової засухи, потрібно провести заробляння гербіциду на глибину 2–3 см легкими боронами для зв’язування його з ґрунтовою вологою. Також в посушливих умовах практикують внесення препарату під передпосівну культивацію на глибину 3–4 см. Якщо очікуються сильні дощі (більш ніж 15 мм опадів на добу) варто відкласти внесення гербіциду.
  • Підбирайте норму виливу, робочі параметри та розпилювачі для оптимального нанесення препарату. Дотримуйтеся рекомендацій виробника щодо норми виливу робочого розчину. Для ґрунтових гербіцидів вона становить приблизно 300–350 л/га. Зменшення норми виливу нижче регламентованої, може суттєво вплинути на ефективність. Оптимальні умови навколишнього середовища на момент внесення мають бути наступними: температура повітря — 10–25 °С; вологість повітря — 50 % і більше; швидкість вітру 4–5 м/с (14,4–18 км/год).
  • Поле перед внесенням гербіциду повино мати дрібногрудкувату структуру. Це означає, що розмір грудок після обробок не повинен перевищувати 2-3 см у діаметрі, а кількість таких граничнодопустимих грудок не має бути більшою, ніж 20–30 % від загальної площі.  Чим менші грудки, тим кращий контакт гербіциду з поверхнею і,  відповідно, вища ефективність препарату.

Які фактори важливі при виборі і застосуванні страхових гербіцидів під час вегетації кукурудзи?

  • Від застосованої перед цим ґрунтової схеми, більшість препаратів для ґрунтового застосування при збігу вище перелічених оптимальних умов, мають досить високу ефективність на окремі види бур’янів, тому можна значно заощадити кошти при виборі того чи іншого страхового гербіциду, без втрати ефективності гербіцидного захисту.
  • На тип та рівень забур’яненості, на сьогоднішній день з кожним роком набуває все більшого поширення в посівах сільськогосподарських культур такий важко контрольований та злісний вид буряну, як Ваточник Сірійский.  При наявності цього виду бур’яну в посівах кукурудзи слід застосовувати особливий підхід до вибору препарату та плануванню сівозміни.
  • Від попередника та наступної культури в сівозміні, Так, у разі високого рівня засмічення кукурудзи дводольними бур’янами та падалицею соняшнику (який досить часто є попередником кукурудзи), варто застосувати гербіциди, які містять діючі речовинами  групи 2,4 Д та флорасулам у фазі кукурудзи від 3-го до 5-го листків культури. Комбінація цих двох діючих речовин із різними механізмами дії контролює широкий спектр бур’янів в тому числі і падалицю соняшнику.
  • Ефективність дії більшості як страхових, так і ґрунтових гербіцидів значною мірою залежить від якості води та компонентів, які можуть впливати на рівень рН водного розчину. Кожен препарат потребує оптимального рівня рН води для приготування суміші. Тому для досягнення високої ефективності до робочого розчину варто додавати рН-буферизатори.
  • На сьогоднішній день існує багато препаратів для одночасного контролю, як дводольних, так і злакових видів бур’янів. Також  доцільно застосувати бакові суміші окремих гербіцидів партнерів серед яких один препарат контролюює дводольні бур’яни, а інший - злакові.
  •  Не порушувати регламент застосування гербіцидів прописаний компанією виробником, в іншому випадку ви можете втратити повністю, або частину свого врожаю.

Усі практичні поради від нашого експерта по ефективному захисту посівів кукурудзи від бур’янів читайте на нашому сайті за посилання у першому коментарі.

Дотримання цих загальних рекомендацій, допоможе вам у досягненні максимальної ефективності гербіцидних обробок, збережені врожаю та отримані заплановані прибутки.