facebook pixel 1 facebook pixel 2

MUST HAVE операції для озимого ріпаку в фазу цвітіння

1 травня 2023 р.

MUST HAVE операції для озимого ріпаку в фазу цвітіння

Озимий ріпак розпочинає своє цвітіння.

Особливо інтенсивно квітнуть поля на Півдні, у деяких районах цвітіння навіть вже доходить до середини фази. 

Зокрема, у Єланецькому районі, Миколаївської області у господарстві ФГ «Горян», де висіяна лінійка гібридів озимого ріпаку Lidea, при огляді посівів наш експерт відмітив, що першими квітують - ЕС Моменто, ЕС Навіго, ЕС Капелло, далі ЕС Ритмо та Талел КЛ. 

ЕС Ритмо та Талел КЛ навесні не поспішають, уникають шкодочинної дії зворотніх холодів та абортації перших квіток. 

ЕС Ритмо навіть за відсутності весняної рістрегуляції потужно формує бічні пагони. 

Однак, про які ж технологічні операції варто пам’ятати у фазу цвітіння ріпаку аби отримати бажаний результат? Порадами ділиться менеджер технологічного супроводу - Сергій Вітцівський. 

Рістрегуляція. Через затяжні опади не всі аграрії здійснили заходи по рістрегуляції у фазу стеблування (краще при довжині центрального пагона 20-25 см.), тому доцільно було провести рістрегуляцію дещо пізніше (при висоті центрального пагона 40-45 см., а цього сезону навіть у середину фази бутонізації ВВСН 50-55). 

Шкідники. Весна сезону 2023 року характеризується помірними температурами, відтак найбільш шкодочинними є види прихованохоботників, менше проявів квіткоїда та оленки волохатої. Настача тепла «позитивно» відобразилась на розвитку попелиць та капустяної молі. Та, на жаль, де приборкати прихованохоботників вчасно не вдалося, забрати личинки з паренхіми стебла вже не вдасться. Тому вкрай важливо у захисті ріпаку використовувати всі можливі інструменти для вчасного моніторингу та боротьби з шкідниками. У фазу перед та початку цвітіння ВВСН 57- 62 теж необхідно провести заходи контролю квіткоїда та видів прихованохоботників. Зауважимо, що д.р. інсектицидів слід обирати із дозволених «Переліком» безпосередньо для фази цвітіння та такі, що не шкодять бджолам та ін. корисним ентомофагам. Також обов’язково попереджаємо про проведення хімічних робіт на полі. 

Фунгіциди. Де вдалося вчасно провести рістрегуляцію та відповідно фунгіцидний захист у фазу стеблування та бутонізації, наступний етап (фаза 30-50 % цвітіння (ВВСН 63-65)) – захист проти склеротиніозу, фомозу, альтеннаріозу та ін. Хто не працював у фазу стеблування та бутонізації слід провести фунгіцидний захист у фазу початку цвітіння (ВВСН 60-62). 

Бур’яни. Найбільш ефективно заходи контролю бур’янів проводити в осінній період, проте часто бур’яни на посівах ріпаку з’являються в кінці осені та через теплу зиму (зимуючі, хрестоцвіті види) і потім активно розвиваються вже на початку весни. Для контролю маємо декілька схем гербіцидного захисту на основі д.р.:     

  • клопіралід, піклорам та амінопіралід (до фази квіткового бутона Ø 30мм.);
  • галауксифен-метил та клопіралід (до фази початку бутонізації ВВСН 50).