facebook pixel 1 facebook pixel 2

СОРГО: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВАШОЇ СІВОЗМІНИ

27 лютого 2023 р.

СОРГО: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВАШОЇ СІВОЗМІНИ

Чи знайомі ви з такою культурою, як сорго?

Ця культура споживає приблизно на 30 % менше води та добрив за кукурудзу і є ідеальною рослиною для вирощування в посушливих регіонах.

Близько 40 % від виробництва сорго використовується харчовою промисловістю. В Європі популярність сорго почала зростати ще в 2020 році й посівні площі збільшилися приблизно на 20 %. Навіть в Україні, на фоні повномасштабної війни та високої рентабельності на олійні культури, в 2022-му було посіяно близько 30 тис. га.

Які переваги вирощування сорго в Україні?

  • Стабільно висока продуктивність в умовах посухи — демонструє врожайність на рівні 4–5 т/га в регіонах, де можлива втрата врожаю через посуху.
  • Висока адаптивність до різних типів ґрунтів дозволяє сорго реалізувати свій потенціал у регіонах з бідними, піщаними та супіщаними ґрунтами (Житомирська, Черкаська, Харківська, Одеська, Херсонська та інші обл.).
  • Не уражається західним кукурудзяним жуком (Diabrotica) — діабротика не може розвиватися в посівах сорго, тимчасом як потенційні втрати кукурудзи через цю проблему, наприклад, можуть сягати 30 % урожаю. Тож разом із сорго в сівозміні буде легше боротись із цим шкідником.
  • Покращує фітосанітарний стан поля, особливо в регіонах з великим накопиченням у ґрунті вовчка соняшникового, та провокує його проростання до 70 %. Це робить сорго хорошим попередником для соняшнику.
  • Низька потреба в добривах — на 30 % менша, ніж у кукурудзи. Сорго не лише потребує невеликої кількості азотних добрив, а ще й 40 % азоту (N), поглинутого рослиною, повертається в ґрунт в органічній формі.

На сьогодні портфоліо Lidea включає в себе повний спектр гібридів сорго як червонозерних — Аркан, ЕС Алізе, ЕС Фоен, так і білозерних — Арабеск, Арельдо, Альбанус, які найкраще адаптовані для вирощування в Україні.