facebook pixel 1 facebook pixel 2

Олександр ПАВЛИК: «ЕС МЕТОД демонструє стабільні результати»

19 лютого 2022 р.

Олександр ПАВЛИК: «ЕС МЕТОД демонструє стабільні результати»

Упродовж останнього десятиліття ми стали особливо часто чути, як в одному сезоні врожай загинув через екстремально високі температури, в іншому – посіви постраждали від надмірних опадів, у третьому – від посухи.

Щороку не тільки природа підносить виклики фермерам, умови вирощування також часто перевіряють витримку аграріїв на міцність. Адже не тільки засуха та температурні аномалії впливають на успішність сезону, нові шкідники та хвороби, стреси від пестицидів, нестача елементів живлення, різні помилки технології та багато іншого також відіграють не останню роль. Частина цих факторів, особливо кліматичних, контролювати аграрію не під силу, проте він може мінімізувати їхню шкідливу дію відповідною агротехнікою та підбором адаптивних сортів чи гібридів.

Саме про боротьбу з викликами впродовж сезону ми поговорили з директором господарства ПСП «НП Бабанське» (Черкаська область) –  Олександр Миколайович Павликом.

- Господарство в нас не дуже велике, утримуємо 700 га землі. В сівозміні присутні пшениця та ячмінь, соняшник та кукурудза. Фактично, три культури, кожної – порівну. Після пшениці або ячміня сіємо кукурудзу, після кукурудзи – соняшник і далі по колу.

- Ваше господарство – новаторське чи консерваторське?

- Я думаю, що консерватори. Ідемо по старих технологіях. З приводу нових продуктів – пробуємо, час від часу, обираємо краще та працюємо далі. Загалом, якщо ми сіємо гібриди вже п’ять років, то свого вибору не змінюємо. Кукурудза, наприклад – це гібрид ЕС Метод, який цей період він демонструє найкращі результати.

З соняшнику – це ЕС Белла. Тут ми відштовхуємося не від врожайності, а від термінів збирання, адже після соняшнику ми сіємо восени пшеницю. ЕС Белла нам відмінно підійшла. Це – продуктивний гібрид, стійкий до всіляких хвороб та вилягання. Ми експериментували з іншими гібридами, інших брендів, але в нинішніх погодних умовах, в нашій зоні, результати були гіршими, соняшник дуже вилягав.

Цей рік був врожайним. ЕС Беллу ми збирали, наприклад, по 35 ц/га, а місцями і по 40 ц/га. ЕС Ізіда – від 40 ц/га, гібрид високопродуктивний, але нам не підходять пізні терміни збирання.

Минулого року спробували інше насіння, більш дешевого сегменту, але там була дуже висока вологість і ми відмовилися. ЕС Метод – 140 ц/га. Тому обрали саме ЕС Метод.

Тому, з приводу основних посівів, ми думки не змінюємо – це ЕС Метод та ЕС Белла.

- Як правило, особливо по кукурудзі, серед фермерів прийнято «розкладати яйця по різних кошиках», - висівати гібриди з різними ФАО у різних пропорціях. Ви також притримуєтеся цієї практики?

- Ми стараємося висівати кукурудзу з ФАО 350 і вище – йдемо на максимальний результат. В минулі роки з вологою було більш-менш нормально, ми збирали кукурудзу з показником 16-17%. Але минулого року кукурудза пізно дозріла та вологість була вищою. Тим не менш, ми не відмовилися від пізнього ФАО, адже, наприклад, замовили собі у господарство сушарку, щоб вологість нас не стримувала.

- У кожного фермера в Україні – власний підхід до господарства. На які фактори та чинники ви спираєтеся, коли приймаєте рішення, якій гібрид обрати та за якою технологією сіяти?

- Звичайно ж, ми стараємося набиратися досвіду від сусідів, але, перш за все, спираємося на власний досвід безпосередньо у нашому господарстві. Сусіди – сусідами, різні компанії проводять на полях різноманітні заходи та виставки, але поки ти сам не спробуєш – не отримаєш досвід та результат. Так само і з хімією. У будь-якому випадку, все впирається в економічну доцільність.

Рекомендації колегам? Обирайте для себе кращі варіанти, спираючись на економічну доцільність. Та практика, практика, практика. Це – найголовніше, адже жодні рекомендації не замінять вам отриманий досвід.