facebook pixel 1 facebook pixel 2

«Олкані – це просто бомба» – відгук Олександра Чуби – головного агронома СФГ «Обрій»

2 лютого 2022 р.

Олександр Чуба

Головний агроном СФГ «Обрій» (Черкаська обл.) Олександр Чуба розповів про свій практичний досвід роботи з гібридами кукурудзи від Lidea.

Наші землі налічують 2000 га. Вирощуємо озиму пшеницю, ярий ячмінь, були ще озимий ячмінь, соняшник, кукурудза та озимий ріпак. Найбільше у нас саме пшениці — приблизно 40 % площі. Кукурудза та соняшник займають по 15 %, ячмінь — 10 % та ріпак — 20 %.

Вважаю наше господарство новатором, адже керуємося принципом «Вік живи — вік учись» і щораз переконуємося, що це правда. Технології та наука не стоять на місці, кожного року з’являється щось нове, тож потрібно йти в ногу з часом. До того ж в Україні змінюється клімат і це стосується не тільки нашої області. Для людей, які працюють на землі, взагалі зміни клімату мають бути на першому місці, оскільки потрібно розуміти, які агротехнічні прийоми використовувати, до якої технології схилятися.

Ми, наприклад, більше працюємо по класиці. Минулого року, на відміну від 2020-го, вологи вистачало і результати були високими. Що ж стосується 2022-го, то, особисто мені здається, що рік буде схожим саме на позаминулий, засушливий. Отже, потрібно зробити правильні висновки й обрати необхідні живлення та густоту, тобто підхід має бути виваженим.

Однак кожного року ми стараємося вводити щось нове. Наприклад, розглядаємо технологію Strip-till як перехід до точного землеробства, цього року знов будемо робити карту ґрунтів.

Як обираємо насіння? Ми спілкуємося з колегами з сусідніх господарств, районів та навіть областей, а також я спираюся на ті факти й гібриди, про які знаю та з якими працював. Проте у кожного своя думка.

Що стосується безпосередньо гібридів від Lidea, то з упевненістю можу сказати, що вони входять до найвищої категорії. Та ми маємо пам’ятати про погодні умови, адже, незалежно від бренда, одного року можуть «вистрілити» одні гібриди, а іншого — ті ж самі продукти можуть «провалитися».

Безперечно, для обрання правильного гібрида потрібно мати багаторічний досвід роботи з різними продуктами та генетиками, що дозволяє порівнювати гібриди між собою у, наприклад, критичні періоди.

Минулого року спробували гібрид Олкані — це просто бомба! Мені дуже сподобався. Попередньо взяли 50 п. о. задля перевірки в господарстві, проекспериментували з густотою, висівали від 78 до 69 тис. рослин/га. На врожайність це не вплинуло, а от показник вологозабезпечення... При вищій густоті качан був меншим, але через вологу був високий урожай. А при густоті 69 тис. рослин/га був гарний качан — 42 зернини в ряду, 18 рядів. Поруч був посіяний гібрид з ФАО 270, але його показник вологовіддачі та показники Олкані з ФАО 340 були однаковими — на рівні 20–21 %. Максимальний результат Олкані — 150 ц/га.

З інших гібридів  знайомий і перевірений ЕС Метод, Гармоніум також високоврожайний, стабільний гібрид. Тож залишився лише позитивний досвід від цих продуктів. Висівали також ЕС Мілорд. Загалом у Lidea багато різних якісних гібридів, це чудовий вибір за розумні гроші.