facebook pixel 1 facebook pixel 2

Операції на ріпаку в фазу налив-дозрівання ріпаку

26 червня 2023 р.

Операції на ріпаку в фазу налив-дозрівання ріпаку

Посіви ріпаку виходять на фінішну пряму свого річного циклу розвитку – налив-дозрівання, особливо на півдні та сході.

Тому аграрії розпочали підготовку збиральної техніки та складських приміщень. Проте завершальний етап – налив та дозрівання ріпаку – не менш важливий, позаяк формується якісний та кількісний вираз річної праці – маса тисячі насінин та вміст жиру.

Весняні примхи 2023 подекуди сильно вносили свої корективи в технологічний процес. І аграріям, що зуміли захистити ріпакові посіви від шкідників та хвороб в попередні періоди: бутонізації й цвітіння та початку формування стручків, розслаблятись рано, зараз важливо провідувати моніторинг розвитку шкідників (видів попелиць та ріпакової молі) та хвороб (на стручках та пагонах починає з’являтися борошниста роса та альтернаріоз, особливо на посівах, де фунгіцидний захист був у фазу до 30 % цвітіння).

Також на посівах, де не вдалося якісно протистояти насіннєвому прихованохоботнику, зафіксовано значну додаткову проблему - стручкового комарика. Саме проколи на стручках, які зробив прихованохоботник – ворота для капустяного комарика. Якщо личинки вже шкодочинять в середині стручків, забрати їх вже не можливо.

Тож, найважливішим елементом захисту від стручкового комарика є якісний контроль насіннєвого прихованохоботника в період цвітіння-початку формування стручків (ацетаміприд, тіаклоприд та ін. д.р.).

Пошкоджені шкідниками та неякісно захищені від хвороб стручки, це втрата врожаю через осипання.

А посіви, з нерівномірним розміщенням рослин ріпаку, де є місце для бур’янів, скоріш за все потребуватимуть десикації.

Сподіваємось наші поради допоможуть вам у досягненні бажаних результатів, а ми й надалі продовжимо слідкувати за посівами на полях України та ділитись з вами актуальною інформацією.