facebook pixel 1 facebook pixel 2

Основні фактори, які можуть вплинути на ефективність захисту культур

29 квітня 2022 р.

Основні фактори, які можуть вплинути на ефективність захисту культур

Сучасна інтенсивна технологія багатьох культур включає в себе використання не тільки страхових, а й ґрунтових гербіцидів.

Якісний захист досить часто залежить від правильного застосування препаратів цієї групи до та після посіву культур. Тому звертаємо вашу увагу на основні фактори, які можуть вплинути на їх ефективність:

  • Ґрунтовими гербіцидами необхідно працювати на полях, де поширені переважно однорічні бур’яни (лобода, щириця, гірчак, гірчиця дика, мишій, куряче просо та ін.). Є певні діючі речовини, які мають ґрунтову дію на багаторічні бур’яни, але вони можуть мати післядію на наступні культури, тому цей фактор треба обов’язково враховувати при плануванні сівозміни.
  • Під час внесення потрібно звертати увагу на тип ґрунту та вміст у ньому гумусу, вологозабезпеченість, механічний склад. Чорноземні, глинисті та мулисті ґрунти зв’язують більшу кількість діючої речовини препарату. На таких ґрунтах працюють максимальними нормами внесення препарату. На піщаних ґрунтах із низьким вмістом гумусу існує ризик промивання гербіцидів, особливо при інтенсивних опадах, тому застосовують мінімальні норми внесення.
  • Враховуйте особливості технології обробітку ґрунту. Слід зважати на те, що значна кількість рослинних решток на поверхні перешкоджає потраплянню гербіциду на ґрунт під ними. Також рослинні залишки екранують поле і поглинають значну кількість діючої речовини, зменшуючи гербіцидну ефективність препарату.
  • Без нагальної потреби попередьте будь-які пошкодження «гербіцидного екрану» боронуванням або міжрядним обробітком в перші 20–30 днів після внесення препарату.
  • Головним фактором внесення гербіцидів є зв’язування діючої речовини з ґрунтовою вологою. Волога чи опади дозволяють гербіциду проникнути до насіння бур’янів та подіяти на них у момент проростання. Оптимальними будуть приблизно 1,5 мм опадів. Також в посушливих умовах практикують внесення препарату під передпосівну культивацію на глибину 3–4 см. Якщо очікуються сильні дощі (більш ніж 15 мм опадів на добу) доцільно відкласти внесення ґрунтового гербіциду.
  • Підбирайте норму виливу, робочі параметри та розпилювачі для оптимального нанесення препарату. Дотримуйтеся рекомендацій виробника щодо норми виливу робочого розчину. Для ґрунтових гербіцидів вона становить приблизно 300–350 л/га. Зменшення норми виливу нижче регламентованої може суттєво вплинути на ефективність. Оптимальні умови навколишнього середовища на момент внесення мають бути наступними: температура повітря — 10–25 °С; вологість повітря — 50 % і більше; швидкість вітру 4–5 м/с (14,4–18 км/год).
  • Поле перед внесенням гербіциду повинне мати дрібногрудкувату структуру. Це означає, що розмір грудок після обробок не повинен перевищувати 2-3 см у діаметрі, а кількість таких граничнодопустимих грудок не має бути більшою ніж 20–30 % від загальної площі.  Чим менші грудки, тим кращий контакт гербіциду з поверхнею і,  відповідно, вища ефективність препарату.
  • Дотримуйтесь рекомендацій компанії Lidea щодо чутливості сортів сої на деякі діючі речовини в складі ґрунтових гербіцидів.

Щиро бажаємо вам отримання запланованих врожаїв та прибутків!