facebook pixel 1 facebook pixel 2

Які особливості обробітку обробітку ґрунту під соняшник

31 серпня 2022 р.

особливості обробітку ґрунту під соняшник

Сезон 2022 плавно підходить до завершення, саме час задуматися якому ж типу основного обробітку ґрунту під соняшник слід надати перевагу наступного року, адже якісна та своєчасна обробка є одним з найважливіших етапів у формуванні майбутнього врожаю. І сьогодні фахівці Lidea поділяться своїми експертними рекомендаціями.

Під соняшник застосовують чотири способи основного обробітку ґрунту:

  • Полицевий (повне або часткове перевертання шарів ґрунту)
  • Безполицевий (без перевертання ґрунту, включно з Strip-Till, Verti-Till)
  • Мінімальний (Mini-Till)
  • Нульовий (No-Till)

Кожен з вище зазначених методів має свої переваги, однак, дати однозначну відповідь при їх виборі доволі складно, що в більшій мірі залежить від вподобань господарства, ґрунтово-кліматичних умов, типу ґрунтів та наявної техніки.

Основні задачі, які має забезпечити система обробітку ґрунту:

  • збереження вологи
  • усунення шкідливого ущільнення
  • рівномірне подрібнення та перемішування ґрунту
  • рівномірний розподіл пожнивних решток
  • запобігання процесам ерозії та деградації ґрунтів

Оскільки соняшник має стрижневу кореневу систему потрібно враховувати, що для його розвитку ґрунт повинен бути добре структурованим, з відсутністю шкідливих ущільнень, які у процесі росту і розвитку кореневої системи можуть перешкоджати її проникності у більш глибокі шари ґрунту для засвоєння вологи. Технологічні операції у осінній період повинні бути спрямовані на розподіл пожнивних решток та максимальне вирівнювання поля, для того, щоб у весняний період зменшити кількість обробітків ґрунту і втрати вологи.

Хороші результати також показують технології обробітку ґрунту Strip-Till та Verti-Till .

Технологія No-Till також має ряд особливостей і з кожним роком стає більш актуальна в умовах нестачі вологи та деградації ґрунтів, але потрібно розуміти, що це не просто відсутність обробки ґрунту, а ціла філософія, яка передбачає ряд технологічних процесів для збереження ґрунтової вологи, покращення структури ґрунту та відновлення родючості , що в подальшому допоможе максимально розкрити потенціал даної технології.

Універсальних рішень при виборі технології обробітку ґрунту немає, але основною метою залишається збереження балансу між економічною доцільністю та запобігання деградації ґрунтів, що в подальшому дозволить отримувати високий урожай не одному поколінню аграріїв.