facebook pixel 1 facebook pixel 2

Особливості застосування гербіцидів на озимій пшениці

27 березня 2023 р.

Особливості застосування гербіцидів на озимій пшениці

У гербіцидному захисті будь-якої культури найголовніше – це індивідуальний підхід до кожного поля з урахуванням видового складу бур’янів і попередників.

Так, одним  із складних завдань у посівах озимої пшениці є боротьба з падалицею соняшнику, яка може проростати в декілька хвиль на різних фазах розвитку культури та мати стійкість до деяких діючих речовин гербіцидів.

Тож, як боротися із забур’яненістю посівів озимої пшениці, в тому числі з падалицею соняшнику, та на що, в першу чергу, треба звернути увагу при застосуванні гербіцидів, розкаже Ігор Ямковий – менеджер технічного супроводу Lidea.

  1. Весняне застосування гербіцидів слід проводити якомога швидше при настанні необхідних температур, оскільки зернові менш чутливі в ці фази, а біологічна ефективність препаратів проти бур’янів висока.
  2. Навесні від початку до кінця фази кущіння використовують гербіциди з діючими речовинами 2,4-Д, МЦПА, бентазон, дикамба, клопіралід, а в фазу кущіння (ВВСН 20–29) до початку появи прапорцевого листка (ВВСН 30–37) –  трибенурон-метил, флорасулам, флуметсулам, сульфосульфурон, просульфурон.
  3. Гербіциди на зернових культурах діють на бур’яни, коли температура вище +5-10 °С. Найбільш оптимальною є температура повітря + 15–20°С. Проте під кожен гербіцид виробником передбачено конкретні температурні режими застосування препарату.

Загальні рекомендації для основних діючих речовин наступні:

  • препарати на основі трибенурон-метилу, флорасуламу, амідосульфурону, про­сульфурону можуть працювати від 5–8°С;
  • гербіциди похідні 2,4-Д діють оптимально при температурі 15–20°С (мінімальна температура 8–12°С), дикамба – 15–20°С, флуметсулам – 12–25°С, флуроксипір – 15–20°С,
  • сульфонілсечовинні гербіциди на зернових рекомендується застосовувати при температурі від 5–25°С, а в комбінації з дикамбою або 2,4-Д – при температурі 15–25°С.

А для того щоб визначити в якій фазі розвитку перебуває рослина озимої пшениці, треба її обережно розрізати вздовж:

  • у фазу ВВСН 31 довжина першого міжвузля має становити не більше 1 см;
  • стадія ВВСН 32 характеризується наявністю другого вузла, який розташований на відстані від першого вузла, не менше ніж 2 см;
  • стадія ВВСН 33 (стадія 3-го вузла) діагностується таким чином: третій вузол розташований на відстані не менше ніж 2 см від 2-го вузла.

 Бажаємо вам чистого від бур’янів поля та гарного врожаю.