facebook pixel 1 facebook pixel 2

Озимий ріпак – весна 2022 Західний регіон

8 квітня 2022 р.

Озимий ріпак Lidea – весна 2022 Західний регіон

В Україні ріпак є експортно орієнтованою культурою в країни Західній Європи. В потрфоліо  компанії Lidea є широкий вибір насіння озимого ріпаку, як для класичної технології вирощування так і для Clearfield-технології.

Так, в ТОВ АФ «Подільська Зернова Компанія», що на Хмельниченні, восени 2021 року було висіяно на демо випробуванні чотири гібриди озимого ріпаку Lidea: ЕС Гідромель, ЕС Ритмо, та дві новинки ЕС Амадео та ЕС Навіго. 

  • Попередником була озима пшениця, посів проводився 17 серпня 2021 року.
  • Обробіток грунту-оранка, передпосівна культивація.
  • З удобрення 180 кг N16P16K16.
  1. Густота становить 50 шт. на 1м. кв.
  2. Кількість листочків – 12-14 листочків
  3. Коренева система добре розвинена
  4. Точка росту злегка витягнута
  5. Пошкодження шкідниками відсутнє

Основні  чотири елементи раньовесняного догляду за озимим ріпаком.

1.Рішення про пересів потрібно приймати на початку весняної вегетації, як тільки можна відрізнити живі, здатні до регенерації рослини від відмерлих. Якщо на весні є густота стояння живих рослин 50-60 шт. на 1 м.кв. це норма. Питання пересіву може виникати при густоті посіву менше 30 шт. на 1 м.кв., особливо при нерівномірному розташуванні рослин по площі. Якщо після перезимівлі на 1 метрі квадратному є 20 рослин ріпаку  рівномірно розміщених по площі, можна отримати урожай насіння 25-30 ц з 1 га площі.

2. При урожайності 3 т з 1 га ріпак виносить з грунту 200-400 г бору. Бор в ріпаку підвищує еластичність тканин, що зменшує розтріскування стебла та кореневої шийки при морозі та  сильному відростанні весною. 25% бору рослини ріпаку використовують восени, решту 75% – весною  до фази ВВСН 39. (диференціація бруньок). Бор малорухомий в грунті при посушливій погоді, при його дефіциті необхідно використовувати висококонцентровані борні добрива.

3. Застосування регуляторів росту на ріпаку сприяє інгібіруванню росту рослин, стимулює накопичення асимилянтів в коренях, стимулює розвиток кореневої системи, а також утворення та ріст кореневих волосків, як наслідок стійкість до вилягання, підвищення урожайності ріпаку. Оптимальний строк внесення регуляторів росту весною – період від досягнення рослинами висоти 30 см до початку бутонізації  на головному стеблі рослини. 

(висота рослин станом на 05.04.2022 року)

Рекомендовані норми застосування регуляторів росту навесні: тебуконазол 0,5-1,0 л на 1 га. 

Метконазолу 0,75-1,5 л  на 1 га. Норму внесення коригують в залежності від очікуємої стійкості гібриду до полягання.

4. Хрестоцвітний стебловий капустяний прихованохоботник – один з найпідступніших шкідників ріпаку. Пробудження хрестоцвітного прихованохоботника в весняний період відбувається за температури повітря 6,3 оС, а великого ріпакового та капустяного стеблового прихованохоботників – 7,6 оС.

(температура грунту на глибині 4 см)

(температура повітря)

Зазвичай початок льоту розпочинається в останні дні березня і триває до 15 днів. Період відкладки яєць триває від 8 до 12 днів і практично співпадає з фазою початку бутонізації – цвітіння озимого ріпаку. Отож необхідно проводити постійний моніторинг за допомогою жовтих пасток та вчасно обробити культуру для знищення імаго шкідника.

Матеріал підготував менеджер з технічної підтримки у Західному регіоні – Володимир Соломянний.