facebook pixel 1 facebook pixel 2

Підготовка до посіву озимого ріпаку

21 липня 2022 р.

Підготовка до посіву озимого ріпаку

Які критерії та елементи технології варто використати при підготовці до посіву озимого ріпаку в цьому сезоні?

Попри складні часи, аграрії розпочинають підготовку до посіву озимини. Озимий ріпак залишається пріоритетною культурою і під посів вже готуються площі. Та нa які ж чинники слід звернути увaгу, щоб отримaти бaжaний результaт? Фахівці Lidea підготували свої експертні рекомендації.

  • Оптимальні попередники: пар, горох, озимий ячмінь та озима пшениця. Цього року, у зв'язку з ситуацією невизначеності, багато площ не засівалось просапними культурами, але проводились заходи по боротьбі з бур’янами – земля парувала, такі площі, як найкраще придатні для посіву озимого ріпаку.
  • Задля оптимізації витрат на технологію, частина господарств буде використовувати прямі посіви, в цьому випадку треба використовувати сівалки з анкерними сошниками, дискові обов'язково повинні бути обладнанні розгорточами пожнивних решток, щоб забезпечити посівне ложе без залишків соломи та запобігти, на початковому етапі розвитку ріпаку, утворенню та витягуванню кореневого «коліна».
  • Також для скорочення витрат, а саме кількості ріст-регулюючих та інсектицидних обробітків, рекомендуємо розпочати посів в оптимальні строки гібридами з повільним стартом, а в допустимі пізні – з інтенсивним, швидким розвитком на ранніх етапах органогенезу, це допоможе скоротити осінній період розвитку культури, але рослина сформується для успішної перезимівлі.

Lidea рекомендує наступні гібриди озимого ріпаку з помірним осіннім стартом: ЕС ДАРКО, ЕС РИТМО, ТАЛЕЛ КЛ та з інтенсивним розвитком на початковому етапі : ЕС КАПЕЛЛО, ЕС ГІДРОМЕЛЬ, ЕС АМАДЕО, ЕС НАВІГО.

  • При підготовці ґрунту під посів озимого ріпаку потрібно на глибині 2-3 см забезпечити створення посівного ложа для мілкого насіння, використовуючи передпосівне прикочування, щоб сконцентрувати вологу в посівному шарі, запобігти нерівномірним сходам з різної глибини.

Ми бажаємо всім аграріям гарних врожаїв, спокійних жнив та гарного старту нового сільськогосподарського сезону.