facebook pixel 1 facebook pixel 2

Підготовка до посіву сої. Про що варто пам'ятати?

22 квітня 2023 р.

Підготовка до посіву сої. Про що варто пам'ятати?

Передпосівну підготовку ґрунту до посіву сої навесні, слід проводити з наближенням оптимальних температур посіву, що забезпечить збереження вологи та отримання дружніх сходів.

Соя теплолюбива культура, що проростає за оптимальних температур 12-140C, тому рекомендуємо:

  •  перед посівом площу вирівняти, з отриманням дрібногрудочкової структури ґрунту на глибину загортання насіння;
  • посів сої проводити з настанням температур 10-14 0C - на глибину загортання 5-6 см або ж 6-8 см, якщо спостерігається пересихання верхнього шару ґрунту;
  • при необхідності внести мінеральні добрива.

Сам посівний матеріал варто підготувати заздалегідь:

  • за два тижні до посіву перевіряються в лабораторних умовах посівні показники та відповідність насіння посівним вимогам ДСТ (мінімальна схожість сої - 80%); перед посівом соя протруюється фунгіцидним чи інсектицидно-фунгіцидним протруйником;
  • за використання рідких інокулянтів із застосуванням екстендеру – можливе інокулювання за 90 днів до посіву;
  •  при застосуванні інокулянту на торф’яній основі – нанесення проводиться безпосередньо перед посівом, уникаючи потрапляння на посівний матеріал та на інокулянт прямих ультрафіолетових променів.

Рекомендована норма висіву та ширина міжряддя буде залежати від групи стиглості обраного сорту. До прикладу, сорти Lidea рекомендуємо сіяти:

  • з ультраранньої групи (000) такі, як ЕС Командор, ЕС Говернор, ЕС Компзитор – 700 тис. схожих насінин на га, з дотриманням рекомендованої ширини міжряддя від 12,5 до 30 см.
  • для групи ранніх сортів (00) таких, як ЕС Ментор, ЕС Директор рекомендована густота схожих насінин має становити 500-550 тис. на га за ширини посіву 19-30 см або норма встановлюється 450-500 тис. схожих насінин на га за ширини посіву 25-35-45 см. Наприклад, вже для середньораннього сорту (І) ЕС Палладор рекомендації відрізнятимуться, так, за посіву з міжряддям 25-35-45 см рекомендовано висівати 550 тис. схожих насінин на га або ж при посіві з шириною міжряддя 25-70 см слід дотримуватись рекомендованої норми висіву 400 тис. схожих насінин на га.

Соя досить невибаглива культура, але все ж таки вимагає до себе уваги. Тому підготовка до посіву є відповідальним етапом в товарному вирощуванні сої, де правильність виконання уберігає від додаткових витрат та зберігає потенціал врожайності.