Підготовка до збирання сої - як уникнути втрат урожаю?
12 вересня 2023 р.
Сезон 2023 року відзначився підвищеною зацікавленістю до вирощування сої.
Так, в сезоні 2023 року під посів сої було відведено 1,8 млн. га. Середня врожайність сої відмічається на рівні 2,2-2,5 т/га. За сприятливих погодних умов цей показник значно вищий і може перевершувати 3,5-3,7 т/га в окремих областях. Лідерами за показниками врожайності залишаються Хмельницька, Івано-Франківська, Тернопільські області. Проте отримання високої продуктивності залежить не тільки від достатнього забезпечення вологою.
Для зниження втрат врожаю необхідно:
- обрати сорт відповідної групи стиглості відповідно до регіону;
- сорт має закладати боби нижнього ярусу не нижче 10 см від поверхні ґрунту;
- площа під посів повинна бути вирівняною;
- за необхідності після посіву площу коткують;
- дотримуватись оптимальної густоти посіву відповідно до сорту;
- сорт володіти стійкістю до вилягання;
- сорт повинен мати стійкість до розтріскування;
- максимально запобігати забур’яненню посівів;
- уникати ураження посівів павутинним кліщем;
- десикація проводиться при вологості зерна не вище 35%;
- збирання проводиться з використанням жатки Флекс;
- дотримуватись налаштування комбайну.
Слід пам’ятати, що першими збираються ультраранні сорти, а потім сорти пізніших груп стиглості. Ультраранні сорти збираються максимально вчасно, оскільки зволікання зі збиранням провокує вищий відсоток осипання достиглого зерна, особливо в сезони коли відбувається постійне коливання високої температури вдень і зниження температури вночі, зі збільшенням вологості.
Бажаємо високих врожаїв сої з максимальним прибутком.