facebook pixel 1 facebook pixel 2

Підготовка поля після пізно зібраного попередника

3 березня 2023 р.

Підготовка поля після пізно зібраного попередника

Станом на початок лютого в Україні залишаються незібраними, згідно з офіційною статистикою, 377 тис. га кукурудзи, станом на 2-гу декаду січня в полі залишалось 649 тис. га. Спеціаліст з технологічного супроводу компанії Lidea в Центральному регіоні України Ігор Ямковий аналізує переваги і ризики перестою кукурудзи та розповідає, що і як краще висівати навесні для отримання високого врожаю.

Перестій кукурудзи — це добре?

Кукурудза — одна з небагатьох злакових культур, яка може стояти у полі аж до весни і початку посівної наступного сезону. За сприятливих погодних умов це навіть може піти на користь фермеру, оскільки є можливість значно заощадити на досушуванні зерна.

Однак мінусів у пізніх строків збирання кукурудзи теж вистачає. Одні з основних моментів — це підвищені ризики псування якості зерна та сильніший тиск хвороб і шкідників на наступну культуру, особливо якщо це буде та ж сама кукурудза. Пізні строки її збирання також ускладнюють дотримання технології вирощування на наступний сезон, адже стерня кукурудзи потребує особливих підходів до обробітку ґрунту.

Що та як сіяти навесні?

З огляду на наявну в господарстві техніку надалі розробляється стратегія весняної посівної кампанії. Перше, зважаючи на що починають планувати агрономи весняні агротехнічні операції, — це вибір наступної культури після кукурудзи, яка пізно збиралася.

 Оптимальним варіантом буде посіяти соняшник, він також є оптимальним з точки зору фітосанітарного стану поля, адже має мало спільних із кукурудзою хвороб та шкідників, потребує менш інтенсивного мінерального живлення, особливо азотом, що набагато полегшує процес внесення мінеральних добрив, оскільки основну масу запланованих добрив можна дати під культивацію або разом із посівом.

На сьогодні кожна технологія обробітку ґрунту має своє право на життя і у кожної є свої плюси й мінуси. Тож розглянемо переваги найпопулярніших із них.

Безполицевий обробіток: краща здатність ґрунту до утворення структури, менша кількість проходів техніки, кращі умови для накопичення та збереження вологи, захист від вітрової та водної ерозії, відсутність ґрунтової кірки, можливість покращення сівозміни завдяки покривним культурам.

Полицевий обробіток ґрунту (оранка): краще прогрівання ґрунту навесні, механічний спосіб боротьби з бур'янами, краще перемішування та заробка пожнивних решток,  підвищення мікробіологічної активності (за наявності вологи),  інтенсивне рихлення та вирівнювання,  краща енергія початкового росту висіяного насіння.

Якщо мій вибір «кукурудза по кукурудзі», то що робити?

Тут виникають дві основні проблеми: діабротика та стебловий кукурудзяний метелик. Якщо ці шкідники були присутні минулого року, то краще провести сівозміну й посіяти, наприклад, соняшник або сою.

Проте завжди можуть бути і позитивні варіанти. Наприклад, за відсутності перелічених вище шкідників, в умовах монокультури та енергозберігаючої технології обробітку ґрунту, з гібридів Lidea я рекомендую на піщаних ґрунтах висівати ЕС Якарі (ФАО 230), на всіх інших типах ґрунтів — ЕС Хемінгуей (ФАО 280), Олкані (ФАО 340), ЕС Хеттрик (ФАО 350), ЕС Мілорд (ФАО 380), ЕС Метод (ФАО 380). Це дозволить вам зменшити ризики втрати частини врожаю зерна кукурудзи від можливої посухи та поширення таких хвороб, як фузаріоз стебла і качанів за вологої погоди й пізніх строків збирання. І, відповідно, врожайність буде на високому рівні.

Варто також додати, що у випадку «кукурудза по кукурудзі» буде відсутня падалиця в посівах, а в разі недостатньої кількості вологи в ґрунті на час посівної, кукурудзу можна сіяти на більшу глибину — до 8 см. Крім того, в посіві кукурудзи легше контролювати бур’яни й вона значно придатніша до пізнього збирання.

Соняшник після такої кукурудзи

Спираючись на досвід передових господарств, рекомендуємо перед оранкою провести мульчування стерні кукурудзи. Для найкращого збереження запасів вологи всі операції з обробітку ґрунту треба проводити у максимально стислі строки: оранка, відразу за плугом — культивація і вирівнювання ґрунту, далі — посів та внесення ґрунтових гербіцидів, якщо такі заплановані. Тут можна провести аналогію з технічними процесам під час посіву ріпаку в серпні.

Під класичну технологію для таких посівів я рекомендую обрати більш посухостійкі гібриди соняшнику: ЕС Белла, ЕС Саванна, ЕС Агора, ЕС Ізіда.

Якщо планується прямий посів соняшнику, то краще сіяти такі гібриди: під технологію Clearfield® — ЕС Генераліс СЛ; під Clearfield® Plus — ЕС Генезіс, ЕС Белфіс.