facebook pixel 1 facebook pixel 2

Підсумки та прогнози ринку соняшнику

25 грудня 2022 р.

Підсумки та прогнози ринку соняшнику

Як змінився ринок соняшнику України в умовах воєнного стану та чого варто очікувати наступного сезону? Сьогодні експерти Lidea спробують підбити підсумки та зробити прогнози на рік прийдешній.

Почнемо з того, що через війну, посівна площа соняшнику знизилась з 6,5 до 4,7 млн га. А у зв’язку зі складними погодними умовами сезону (холодна весна, жарке літо, дощова осінь), середня врожайність  21,8 ц/га, що на 12% менше, ніж минулого року. Валовий збір товарного соняшнику в 2022 році склав близько 10 млн тонн, що в 1,5 рази менше, ніж в сезоні 2021.

З урахуванням майже в 10 разів збільшеного експорту насіння соняшнику (близько 1 млн тонн в 2022 році), замість олії, очікується значний дефіцит сировини для переробки на олію. Тому ціни на товарний соняшник знаходяться на порівняно високому рівні, що робить культуру однією з найрентабельніших. Крім цього, в 2022 році площі під озимими зерновими культурами значно скорочені, більше ніж на 1 млн га. Потенційно можна очікувати збільшення площ під ярими культурами на деокупованих територіях півдня та сходу країни. Таким чином, очікуємо збільшення посівних площ під соняшником в 2023 році до рівня 5,3 млн га, а можливо і більше.

Враховуючи існуючи тренди при виборі технології вирощування та гібридів соняшнику, можемо прогнозувати подальший ріст сегменту Clearfield® Plus, Експрес™ гібридів, та, у свою чергу, зменшення сегментів класичного соняшнику та Clearfield® гібридів. Але при цьому, залишається стабільний попит на такі класичні раньостиглі, посухостійкі гібриди, як ЕС Белла та ЕС Савана.

Так, в 2022 році сегмент Clearfield® Plus виріс одразу на 39% і вперше випередив за площами Clearfield® гібриди. Це результат появи на ринку нових, високопродуктивних гібридів Clearfield® Plus, у тому числі від Lidea: ЕС Белфіс, ЕС Оазис КЛП, ЕС Генезіс.

Доля Експрес™ гібридів теж виросла на 2% і склала 26% від загальних площ соняшнику. Ростуть площі й під Експрес™ гібридами Lidea: ЕС Армоніка, ЕС Ароматік СУ, ЕС Цейлон СУ.

Доволі стабільним залишається попит на високоолеїновий соняшник – доля сегменту ВО гібридів складає близько 10%. З урахуванням збільшення попиту та обмеженої пропозиції, можемо прогнозувати збільшення премії за високоолеїновий соняшник в наступному сезоні до рівня 50-70$ за тону. Lidea пропонує наступні гібриди в сегменті: ЕС Романтик, ЕС Епік, ЕС Графік СЛ, ЕС Ароматік СУ, ЕС Аргентік.

Бажаємо перемоги та витримки в новому сезоні.