facebook pixel 1 facebook pixel 2

У чому плюси вирощування соняшнику за технологією No-Till?

6 березня 2023 р.

У чому плюси вирощування соняшнику за технологією No-Till?

Серед аграріїв України все більшої популярності набирають ґрунтозахисні, ощадні технології обробітку ґрунту: Mini-Till, Strip-Till, Verti-Till, No-Till. Це пов'язано з багатьма факторами, такими як вуглецеве законодавство в Євросоюзі, обмеження використання хімічних препаратів та здорожчання добрив. Проте ці чинники, ніщо, в порівнянні з впливом на аграрний сектор повномасштабної війни росії проти України.

No-Till - це технологія, яка найбільше наближена до природних процесів. Використання цієї технології разом із дотриманням сівозмін та використанням покривних культур є основою ґрунтозахисного землеробства.

Основні переваги No-Till:

  • Збереження природного покриву ґрунту з метою запобігання ерозії.
  • Збільшення біологічної активності ґрунту та поліпшення якості ґрунту в цілому (структура, водопоглинання, водоутримання та ін.).

Переваги вирощування соняшнику за No-Till:

  • Краща економіка культури: практика посіву соняшнику по сумішам покривних культур з бобовою складовою дозволяє суттєво зменшити використання мінеральних (азотних) добрив.
  • Біологічна складова боротьби з вовчком соняшниковим (80-90% спор вовчку соняшникового гине на поверхні ґрунту за дії природніх факторів).
  • Провокація посівом зернових проростання та загибель склероцій білої гнилі.
  • Зниження інфекційного фону при вирощувані соняшнику за технології No-Till за рахунок дотримання сівозміни в поєднанні з використанням покривних культур (сидератів).

Вирощування Clearfield® Plus гібридів соняшнику в умовах No-Till є ефективним способом забезпечення стійкості врожаю та збереження ґрунту, оскільки вони дозволяють контролювати бур'яни та зменшити використання пестицидів.

Компанія Lidea проводить постійне випробовування свої гібридів за різних кліматичних умов та технологій, зокрема No-Till. Так, серед лінійки гібридів Clearfield® Plus – ЕС Белфіс та ЕС Генезіс показують відмінні результати вирощування за нульової технології, завдяки генетичній складовій (потужна коренева система, адаптивність до умов вирощування, толерантність до основних захворювань).