facebook pixel 1 facebook pixel 2

Попередник має значення

20 січня 2023 р.

Попередник має значення

Однією з найважливіших складових технології вирощування соняшнику є місце цієї культури в сівозміні.

Як правило, оптимальною часткою площі в сівозміні під соняшником вважають 10-15% з ротацією в 7-10 років. Але у реаліях сьогодення, цей показник інший та іноді складає 50-70%, що негативно впливає на розкриття потенціалу гібрида та якісні показники сировини, порушуючи водний та фітосанітарний стан сівозміни.

У господарствах України прийнятною є ротація в 4-5 років з ретельним підбором попередника – культури, після якої буде висіяний соняшник. І саме про кращих та гірших попередників для соняшнику ми підготували зручну інфографіку:

 

Попередники для соняшнику

Пам’ятайте, правильна організація сівозміни – запорука хорошого врожаю, адже:

  • покращує фітосанітарний стан – інший склад бур’янів, шкідників та хвороб;
  • оптимізує склад органічної речовини в ґрунті, забезпечує різногоризонтне живлення та баланс азотно-вуглецевого співвідношення;
  • покращує баланс води в кореневому горизонті.

Також, у виключних випадках, при використанні у виробництві «найкоротших сівозмін» потрібно висівати високоадаптивні гібриди соняшнику з високою генетичною стійкістю до вовчка соняшникового та хвороб, таких як: гнилі, фомоз, фомопсіс, вертицильоз, та використовувати гібриди різних технологічних груп (до прикладу, після класичних - гібриди групи Express®, Clearfield®, Clearfield® Plus).

Сподіваємось, що наші поради будуть корисними для вас у досягненні бажаних результатів.