facebook pixel 1 facebook pixel 2

Як правильно провести посів озимої пшениці?

21 вересня 2022 р.

Як правильно провести посів озимої пшениці?

Сезон озимої пшениці в Україні в самому розпалі, адже наразі аграрії заклопотані тим, як правильно посіяти цю культуру задля отримання дружніх сходів.

Саме тому спеціалісти Lidea підготували декілька важливих рекомендацій, які допоможуть виростити максимальний урожай основної хлібної культури в світі.

Отже, посів озимої пшениці можна умовно розділити на наступні етапи:

Вибір поля з правильним попередником

Попередник на полі – важлива складова для отримання гарного врожаю, адже це – фактично фундамент. Найкращими попередниками для озимої пшениці: бобово-злакові суміші, конюшина, люпин на зелений корм та силос, а також безпосередньо кукурудза на силос. Тобто – ті культури, які максимально швидко звільняють площу поля.

Досить часто в Україні попередником для озимої пшениці є соняшник, що є далеко не найкращим варіантом через те, що бере вологу з більш глибоких шарів ґрунту. Тим не менш, є сорти, які краще адаптовані саме під посів після соняшника, адже, завдяки розвинутій кореневій системі та генетичній посухостійкості, фактично нівелюють негативний вплив попередника. Серед сортів озимої пшениці Lidea такими є два – Софру та Сорріал.

Строки, умови посіву та норми висіву

Норма висіву за оптимальних умов та достатнього вологозабезпечення складає: 3,0-3,5 млн./га насінин, за середніх умов 4,0-4,5 млн./га, за не сприятливих 5,0-5,5 млн./га. Але якщо деякі сорти маються високу здатність до кущення (наприклад, сорт Софі КС) то норму висіву можливо зменшити дивлячись від умов на 0,3-0,5 млн/га.

Аналогічні норми і для строків посіву. Щоправда, строки посіву календарно можуть відрізнятися залежно від регіону та коливаються від 2-ї декади серпня до 3-ї декади вересня. Вважається що оптимальна середньодобова температура повітря для посіву пшениці озимої становить +14…+17 С.

При підборі сортів потрібно врахувати їх особливості та початковий розвиток: сорт Софі КС повільніше розвивається і його потрібно висівати в ранні або оптимальні строки, а сорти Сорріал та Софру можна в оптимальні та пізні, адже вони розвиваються більш інтенсивно.

Добрива для внесення

Внесення добрив можна розділити в декілька етапів: осіннє, весняне та період формування і наливу зерна. В середньому, для отримання 1 тони врожаю пшениці озимої загалом потрібно: 24-35 кг азоту, 20-25 кг калію, 10-15 кг фосфору, по 5 кг кальцію та сірки. Можливо розрахувати скільки потрібно добрив щоб отримати планований врожай.

Але підкреслюємо: для отримання максимального ефекту та результату кількість добрив розраховуються виключно індивідуально під кожне поле. Більш детальну інформацію по даному питанню ви зможете дізнатися у менеджера або технічного експерта Lidea.

Безпосередньо вибір сорту

Правильний вибір сорту озимої пшениці впливає на фінальний результат не менше, а інколи навіть і більше, ніж кожен з вищевказаних пунктів.

Для полегшення роботи протягом сезону сорт має бути адаптованим до агро-кліматичних умов України. Крім того, кожне господарство – унікальне, тому підбір правильного сорту є клопітливим та індивідуальним процесом.

Всі сорти озимої пшениці Lidea є елітою та повістю адаптовані до умов України.

Софру – ранньостиглий сорт остистої пшениці, який швидко відновлює вегетацію навесні, є низькорослим та стійким до посухи. Найкраще адаптований до зон Степу та Лісостепу.

Сорріал – середньоранній сорт безостої пшениці, високорентабельний завдяки високій якості зерна (клас А), холодостійкий, ефективно використовує весняну вологу. Найкраще адаптований до зон Лісостепу та Полісся.

Софі КС середньопізній сорт безостої пшениці, має високий коефіцієнт кущення, відмінну густоту посівів та високу холодостійкість. Найкраще адаптований до зон Лісостепу та Полісся.

Бажаємо вам зробити правильний вибір сорту озимої пшениці та отримати максимальний врожай наступного року!