facebook pixel 1 facebook pixel 2

Прогноз урожайності озимого ріпаку: чого ж очікувати?

21 червня 2022 р.

Прогноз урожайності озимого ріпаку: чого ж очікувати? Гібрид ЕС Ритмо

Звичайно кінцевою метою вирощування культур є отримання максимального врожаю і кожен фермер прагне ще до початку жнив дізнатись, яку ж врожайність можна отримати на конкретному полі.

Саме тому 14 червня експерти Lidea відвідали ФГ «ПСП «Фермер» Магдалинівського р-ну Дніпропетровської області з метою допомогти визначитись з прогнозом врожаю озимого ріпаку.

Насіння озимого ріпаку ЕС Ритмо

В господарстві на площі 184 га висіянний гібрид озимого ріпаку ЕС Ритмо. Технологічна карта була побудована на заплановану врожайність 40 ц/га. Всі складові технології були виконані в строк.

Так, на момент огляду:

  • фаза розвитку - 30% побуріння стручків
  • густота посіву - 380 тис. рослин на 1 га

Для розрахунку було взято середнє значення кількості насінин в стручкові - 10 шт, маса 1000 насінин - 3 гр., сердня кількість стручків на одній рослині - 540. І перемноживши ці показники отримали прогназовану біологічну врожайність гібрида ЕС Ритмо - 56,7 ц/га. Але, беручи до уваги ярусність дозрівання на технологічно-допустимі втрати при обмолоті, взяли 15% за похибку.

Оцінка біологічного врожаю озимого ріпаку ЕС Ритмо

Провівши власні розрахунки, ми отримали фінальну прогнозовану технологічну врожайність на рівні - 48,2 ц/га. А вже найближчим часом дізнаємось реальну врожайність, яку покаже бункер.

Бажаємо аграріям спокійних жнив, здоров’я та мирного неба над Україною!