facebook pixel 1 facebook pixel 2

Рекомендації після відновлення весняної вегетації озимого ріпаку

21 березня 2023 р.

Оцінка стану озимого ріпаку в полі. Технічні рекомендації.

Весна цього року рання, відповідно вже майже у всіх регіонах України озимі культури відновили свою вегетацію.

Але відновлення весняної вегетації озимого ріпаку – один із критичних періодів його розвитку, що впливає на подальше формування врожаю. Розуміючи всю важливість цього періоду, фахівці Lidea, спільно з агровиробниками, здійснюють постійний моніторинг посівів у регіонах. Так, минулого тижня, менеджер з технологічного супроводу – Сергій Вітцівський проінспектував поле в одному з господарств Півдня.

Сергій Вітцівський при огляді стану гібридів озимого ріпаку в Південному регіоні.

Отож, на демонстраційно-випробувальному полі ТОВ «Долинське», що в Знамянському районі, Кіровоградської області, було висіяно за схемою 15+30 6 гібридів компанії Lidea: EС Гідромель, ЕС Ритмо, ЕС Капелло, ЕС Амадео, ЕС Навіго та Талел КЛ.

Гібриди озимого ріпаку компанії Lidea

При обстежені посівів наш експерт зафіксував наступне:

  • рослини озимого ріпаку добре розвинені мають 8-12 листків,
  • діаметр кореневої шийки 12-16 мм,
  • густота складає 35 рослин/м2.

Загалом, ми цілком задоволенні станом ріпаком на даному полі.

Про які ж агротехнічні заходи для отримання врожаю озимого ріпаку варто пам’ятати на цьому етапі?

  • Підживлення добривами: деякі аграрії вже провели підживлення або закінчують внесення азотних добрив на озимому ріпаку. Взагалі, рекомендацій по застосуванню N добрив є багато і кожен аграрій має напрацьовані підходи та методи застосування. Але, зважаючи на ситуацію в країні та на вартість добрив, підходи дещо змінилися. Проте зазначимо, що цього року погодні умови дозволяють аграріям якісно здійснити підживлення азотними добривами.
  • Боронування: звертаємо вашу увагу на доцільність (необхідність) провести боронування (пружинні та ротаційні борони) на посівах озимого ріпаку. Даний агрозахід дозволить закрити вологу, загорнути внесені гранульовані добрива та КАС, а також прочесати відмерле листя, на якому розпочали свою роботу патогени.
  • Фунгіцидний обробіток: Після боронування бажано обробити посіви фунгіцидними препаратами на основі д.р. карбендазим. У подальшому фунгіцидний обробіток посівів ріпаку буде необхідним при витягуванні центрального пагона на 15-20 см (бажано фунгіцидами з рістегулюючою дією).
  • Моніторинг шкідників: з підвищенням температур південні райони «рапортують» про активізацію заселення посівів озимого ріпаку великим ріпаковим та капустяним стебловим. Серед усіх шкідників ріпаку він найшвидше покидає місця перезимівлі, а при денній температурі +5…+9℃ заселяє посіви культури (ЕПШ становить 3-4 шкідника за добу у жовтих пастках). Навіть якщо його нема у пастці це не означає, що його нема на полі. Треба проводити якісний моніторинг та за необхідності провести хімічний захист посівів. Проведення вчасних крайових обробок полів дає позитивний ефект.            
  • Боротьба з бур’янами: Не забуваємо про боротьбу з бур’янами, бо їх шкодочинна дія та конкуренція рослинам ріпаку призводить до значних втрат врожаю. Застосовуємо препарати за рекомендаціями хімічних компаній та дозволених до застосування «Переліком».

Сподіваємось наші поради допоможуть вам у досягненні бажаних результатів, а ми й надалі продовжимо слідкувати за посівами на полях України та ділитись з вами актуальною інформацією.