facebook pixel 1 facebook pixel 2

Шкідники атакують: як захистити посіви озимого ріпаку восени?

20 вересня 2023 р.

Шкідники атакують: як захистити посіви озимого ріпаку восени?

Станом на вересень озимого ріпаку посіяно на площі 655 тис. га. Але нерівномірність опадів спровокувала розтягнутий період посівної кампанії. Тому на сьогоднішній день посіви перебувають у різних фазах розвитку: від фази сім’ядоль і аж до фази 4-5 листків.

Проте теплі погодні умови провокують поширення шкідників. 
Важливо періодично робити огляд посівів озимого ріпаку не тільки на наявність поверхневих шкідників, а й ґрунтових. 

Адже пошкодження посівів шкідниками провокує:

  • Зниження густоти стояння рослин;
  • Повну або часткову загибель рослин;
  • Зниження перезимівлі;
  • Збільшення вірогідності ураженнями хворобами.


Наразі при огляді рослин ріпаку в різних областях України виявлено ознаки пошкодження посівів підгризаючими совками: озима, бавовняна, совка-гамма, капустяна. 
Слід пам’ятати що ЕПШ складає – 5 метеликів на феромонну пастку за тиждень. Даними шкідниками посіви менше пошкоджуються в сухі періоди, але за сприятливих умов вони можуть спричинити пошкодження посівів до 60%.

За характерними ознаками пошкоджень також ідентифіковано враження посівів ріпаковим пильщиком.
Він спричиняє пошкодження листового апарату у вересні та жовтні місяцях. Личинки грубо об’їдають листову пластинку, що може призвести до ураження посівів хворобами.
ЕПШ складає – 1 личинка на рослину.

Для зниження ураження посівів шкідниками слід застосовувати інсектициди системної або контактної дії. Доцільним буде внесення інсектицидів з фунгіцидним-рістрегулятором, та за необхідності, додаванням боровмісних листових добрив.

Правильний догляд за посівами в осінній період важливий для забезпечення входження в зиму рослин з міцним імунітетом, що є запорукою успішної перезимівлі.