facebook pixel 1 facebook pixel 2

В якому стані знаходяться посіви сої?

30 червня 2022 р.

Стан посівів сої Lidea в червні 2022 сезону

Соя залишається однією з цінних культур в товарному сільськогосподарському виробництві, завдяки рентабельності, високій продуктивності та цінним якісним показникам. Цьогоріч культурою було засіяно 1,2 млн. га – показник майже на рівні 2021 року.

Lidea, маючи експертний досвід у створенні високопродуктивних сортів сої для різних умов та технологій вирощування і завдяки постійним удосконаленням портфоліо, пропонує свої клієнтам високоякісне насіння.

Зокрема, у сезоні-2022 були реалізовані елітні сорти сої:

Lidea, маючи експертний досвід у створенні високопродуктивних сортів сої для різних умов та технологій вирощування і завдяки постійним удосконаленням портфоліо, пропонує свої клієнтам високоякісне насіння.

Станом на кінець червня 2022, оглядаючи площі під посівами сої, експерт Lidea зафіксував наступне:

  • Посіви перебувають на стадії 3-4 трійчасті листки, подекуди розпочинається процес бутонізації, а от забезпечення вологою - нерівномірне, навіть в межах однієї області. В той час, як саме наявність вологи є головним чинником для формування продуктивності сої.
  • На більшості ділянок спостерігається процес закладання та активної діяльності бульбочкового апарату. Проте на деяких площах з низьким вологозабезпеченням та на площах з гербіцидним стресом відмічається відсутність утворення бульбочок, що є негативним явищем.
процес закладання та активної діяльності бульбочкового апарату

Нагадаємо, що симбіотичний механізм для сої є важливим та триває майже 10 тижнів, і закінчується в період наливу зерна. При порушенні симбіотичного механізму слід розглянути можливість внесення додаткового азоту: позакоренево або безпосередньо в рядок. Нормальне функціонування механізму – наявність рожевого забарвлення бульбочки при розрізанні.  

  • До настання стадії бутонізації на полях було проведено гербіцидний обробіток посівів від злакових та дводольних бур’янів.
  • На оглянутих посівах в Західних та Центральних областях відсутні критичні ознаки зараження хворобами. Але на деяких площах відмічається зараження шкідниками: рип’яшниця, клопи щитники, совка. Тому доцільним буде застосування інсектицидного захисту при збільшенні ЕПШ шкідників.
Але на деяких площах посівів сої відмічається зараження шкідниками: рип’яшниця, клопи щитники, совка. Тому доцільним буде застосування інсектицидного захисту при збільшенні ЕПШ шкідників.

Також, для мінімізації втрат врожаю, радимо особливу увагу звернути на ризики зараження павутинним кліщем - довгий сухий період з високими температурами вище +30. А за інтенсивної технології вирощування важливо контролювати захворювання: пероноспороз, септоріоз, склеротиніоз – слід запланувати фунгіцидний обробіток системними препаратами.

Саме завдяки поєднанню сильного генетичного імунітету та фунгіцидного захисту сорти сої Lidea мають підвищену толерантність до склеротиніозу.

Ну а ми продовжуємо спостереження та обов’язково будемо ділитись з вами актуальною інформацією.

Бажаємо гарних врожаїв та мирного неба!