facebook pixel 1 facebook pixel 2

Важливі елементи технології при посіві сої

26 лютого 2024 р.

Важливі елементи технології при посіві сої

За даними ІА «АПК-Інформ», валовий збір сої в Україні у 2023 р. сягнув історичного максимуму, склавши близько 5,2 млн тон. Це на 21% перевищує показник 2022 р. та на 9% - попередній максимум (4,8 млн у 2018 р.).

Тип ґрунтів. Сою можна вирощувати майже на всіх типах ґрунтів, проте вони не повинні бути кислими та заливними. Оптимальний рівень pH для сої коливається в межах від 6,2 до 7,5. pH ґрунту, що виходить за межі цього діапазону призводить тільки до зниження врожаю.

Вибір попередника. Кукурудза, ярі та озимі зернові, соя - хороші попередники. Не бажані - ріпак, соняшник. При вибору попередника обов’язково враховуйте можливу післядію від гербіцидів, які застосовувались на попередній культурі.

Система обробітку ґрунту. Залежить від попередника та строків його збирання. Має бути спрямована на максимальне збереження вологи у посівному шарі ґрунту на момент посіву.

Вибір сорту. Досвідчені фермери кажуть, що правильно обраний сорт сої та якісне насіння — 30% успіху. Часто в багатьох країнах світу сорти сої на 30-60 % визначають майбутній урожай. Обираючи сорт сої від Lidea, слід орієнтуватися  на такий параметр як термін дозрівання. Висіваючи сорти з різними термінами дозрівання, можна мінімізувати ризики втрати урожаю через несприятливі погодні умови. Як правило за сприятливих клімату, більш пізні сорти сої мають кращі показники врожайності.

ЕС КОМПОЗИТОР - ультраранній сорт не ГМО сої (000), що має високий вміст олії (>22%) та відмінну стійкість до розтріскування бобів, кількість теплових одиниць (CHU) – 2500 вегетаційний період - 100–105 днів, вміст білка - 40,0 %.

ЕС ВІЗИТОР - ранній сорт не ГМО сої (00), що вирізняється стійкістю до хвороб та розтріскування бобів, кількість теплових одиниць (CHU) – 2550, вегетаційний період - 105–110 днів, вміст білка - 40,3 %.

ЕС ДИРЕКТОР - ранній сорт не ГМО сої (00), що придатний для харчових цілей завдяки світлому рубчику на насінні та забезпечує збереження врожаю завдяки стійкості до гербіцидів на основі пендиметаліну, кількість теплових одиниць (CHU) – 2650, вегетаційний період - 115–122 днів, вміст білка - 41,2 %.

Вибір протруйника та інокулянта. Протруйник має захищати від широкого спектру хвороб і шкідників, потрібні мікроелементи на насінні сої будуть завжди працювати на кращий урожай у рекомендованих дозах. Азотфіксуючими бактеріями насіння краще обробляти безпосередньо перед висівом, чим менший за часом буде контакт у водному розчині бактерій з протруйником, тим краще для бактерій. Під прямим сонячним промінням бактерії гинуть.

Строки посіву. Сіяти сою потрібно, коли ґрунт добре прогріється, а на глибині загортання насіння середньодобова температура становить 11–12°C, адже за нижчих температур насіння погано проростає, набагато сильніше уражується хворобами, а сходи пошкоджуються навіть незначними весняними заморозками.

Норми висіву. У південних регіонах, для підвищення урожайності потрібно зменшувати кількість рослин на гектар. Це дасть змогу уникнути конкуренції між рослинами за вологу та забезпечити максимально можливий в умовах регіону рівень живлення і вологозабезпечення для культури. Але не слід не забувати, що традиційні сорти сої у занадто зріджених посівах слабо конкурують з бур’янами, особливо з такими видами як лободові на початку вегетації, та в подальшому з пасльоновими та айстровими в тому числі і падалиця соняшнику в кінці.

У регіонах із достатнім зволоженням норми висіву, навпаки, краще збільшувати, щоб максимально реалізувати потенціал урожайності.

За оптимальних погодних умов рекомендуємо висівати сорти сої від LIDEA з наступними нормами:

ЕС КОМПОЗИТОР - 600 тис. схожих насінин/га з шириною міжряддя від 12,5 до 30 см.

ЕС ВІЗИТОР - 550-600 тис. схожих насінин/га з шириною міжряддя від 12,5 до 30 см.

ЕС ДИРЕКТОР - рекомендуємо висівати 650-600 тис. схожих насінин/га з шириною міжряддя від 12,5 до 45 см, із збільшенням міжряддя зменшуємо густоту.

Глибина посіву. На важких і щільних ґрунтах глибину посіву сої зменшують до 3-4 см. За рахунок своєї щільності такі ґрунти мають багато капілярів і довго тримають вологу в посівному горизонті. На легких ґрунтах варто сіяти трішки глибше горизонту вологи до 4-5 см. Опади після посіву і внесення ґрунтового гербіциду до сходів сої можуть промивати його на глибину 3-4 см. що недопустимо для культури,  тому за умови використання ґрунтового гербіциду, глибина посіву сої має бути не менше 4 см.

Особливості гербіцидного захисту сортів сої Lidea

Особливості гербіцидного захисту сортів сої Lidea