facebook pixel 1 facebook pixel 2

Чи варто сіяти високоолеїновий соняшник в сезоні 2024?

28 лютого 2024 р.

Чи варто сіяти високоолеїновий соняшник в сезоні 2024?

В умовах війни, невизначеності, дефіциту трудових ресурсів, росту витрат на виробництво продукції, зменшення цін на товарне зерно через значне подорожчання логістики на експорт, суттєво зменшилася рентабельність рослинництва. Це пов’язано з великою залежністю як від експорту готової продукції, так і від імпорту складових урожаю: насіння, добрив, засобів захисту рослин, техніки, тощо.

В цих складних умовах актуальним, як ніколи, є питання збільшення рентабельності за рахунок не тільки вибору найбільш високорентабельних культур, а і пошуку додаткової цінової премії на продукцію преміальної якості при тих же самих витратах на виробництво.

Соняшник залишається однією із найбільш рентабельних культур, а виробництво восокоолеїнового соняшнику є одних із найвідоміших і перевірених напрямків збільшення доходу за рахунок отримання премії за високий вміст олеїнової кислоти в олії.

Перевагою такого вибору є те, що сучасні високоолеїнові гібриди мають потенціал врожайності на рівні традиційних гібридів, а витрати на виробництво, включаючи вартість насіння, не перевищують витрати на виробництво звичайного соняшнику. Кліматичні умови більшості регіонів України, дозволяють з успіхом отримувати заданий рівень вмісту олеїнової кислоти не менше 82%.

Технологія виробництва не відрізняється від традиційної, навіть просторова ізоляція в полі не має критичного значення, оскільки, як правило, є запас міцності на рівні генетики, щоб відповідати мінімальному стандарту по вмісту олеїнової кислоти. Головне – не змішати насіння високоолеїнового соняшнику зі звичайним, лінолевим, на всіх етапах виробництва.

Але часто можна почути: не завжди є премія на ринку за ВО соняшник. Чи варто сіяти високоолеїновий соняшник? Так чи ні ? Давайте спробуємо розібратися, відповівши на наступні питання:

Питання 1: Чи є премія за ВО соняшник в Україні в сезоні 23/24 ? Якщо є , то яка? Хто закуповує ВО соняшник?

Високоолеїнова олія залишається експортно-орієнтованим товаром та майже вся вироблена продукція поставляється на експорт. На сьогоднішній день основні переробники закуповують ВО соняшник, але не за такими привабливими цінами, як це було в 2021-2022 МР.

Приведемо декілька прикладів.

·         Компанія Bunge здійснює закупівлю на своїх заводах та на заводах, де працюють з давальницькою сировиною, а саме в містах Дніпро, Миколаїв, Вінниця. Премія за високоолеїновий соняшник становить близько 1000 грн за тонну.

·         Компаніє Кернел, має на сьогодні тільки одну лінію приймання на Придніпровському МЕЗ, Кіровоградська область. Показники на ВО соняшник такі самі, і додаткова премія за вміст високоолеїнової кислоти (вище 82%) може становити від 200 до 700 грн/т в залежності від якості та об’єму партії. Форвардні контракти на сьогодні не укладаються,  тільки спотові поставки на умовах EXW або DAP.

Питання 2: Чи правда, що премія за ВО олію на світових ринках є завжди, кожного року?

Так, дійсно соняшникова олія з високим вмістом олеїнової кислоти завжди дорожче звичайної, лінолевої олії, але розмір цієї премії коливається від 100 до 200, іноді до 500 $ за тонну і залежить від балансу попиту та пропозиції, цін на інші рослинні олії та інших факторів.

Питання 3: Якщо так, чому не завжди є премія за ВО насіння в Україні?

За оцінками аналітиків ринку, при аналізі останніх 15-20 років чітко простежувалась тенденція: після року зростання премії – йдуть 2 роки падіння, і на 3-й рік знову зростання. Кореляція дуже чітка: якщо є попит — премія зростає, якщо більша пропозиція, ніж попит, — премія падає. Такий 3-річний цикл повторювався вже декілька разів поспіль. Премія на насіння ВО соняшнику має пряму кореляцію з ціною на ВО олію, але зараз в Україні ще накладається фактор дуже дорогої логістики.

Питання 4: Що очікувати (чи буде премія, який розмір) в сезоні 24/25? Тобто чи варто сіяти ВО соняшник?

Як зазначають аналітики,  світовий попит на ВО олію перевищує виробництво. Зростаюче використання соняшникової олії ВO у харчовій промисловості, наприклад галузь HoReCa, у всьому світі є одним із ключових факторів збільшення попиту на цю продукцію. Світовий попит на ВО олію складає 2 млн т, а виробництво - 1,85 млн т. Тобто очікується дефіцит ВО олії, що призведе до збільшення ціни. Зростання премії до її максимальних значень очікується до кінця 2024 року. Прогнозувати наявність премії за високоолеїнове (ВО) насіння соняшнику на українському ринку на наступний сезон 2024/2025 року є складним завданням, оскільки це залежить від багатьох факторів, які можуть змінюватися з часом. Але, враховуючи рівень врожайності сучасних ВО гібридів соняшнику та відсутність додаткових витрат на технологію вирощування, вибір є очевидним: так, варто!

Питання 5: Які гібриди обрати?

Компанія Lidea для сезону 2024 року пропонує високоолеїнові гібриди соняшнику для будь-якої технології виробництва:

·         для класичної – гібрид ЕС Епік, який поєднує стійкість до нових агресивних рас вовчку (>G) та гарну толерантність до основних хвороб.

·         для Clearfield® Plus технології – гібрид ЕС Емерік КЛП, який відрізняється високим вмістом олеїнової кислоти (>90%) та толерантністю до іржі.

·         для Експрес технології – найбільш відомий гібрид Lidea ЕС Ароматік СУ, що поєдную гарний вміст олії та олеїнової кислоти з пластичністю та стабільністю врожаю.

Також на ринку є невеликі кількості високоолеїнових гібридів ЕС Агентік СУ, ЕС Графік КЛ, ЕС Електрік КЛП, ЕС Романтік, на які можна отримати значні знижки і тим самим ще збільшити рентабельність.