facebook pixel 1 facebook pixel 2

Як не втратити врожай через холодовий стрес?

3 червня 2022 р.

Холодовий стрес на посівах кукурудзи

Холодові стреси – небезпека, через яку ви можете втратити до 30% врожаю кукурудзи!

Різке пониження температур вночі до +10°С, що часто трапляється у Центральному та Західному регіонах, негативно позначається на рослинах і посівах кукурудзи. Це викликає порушення процесів росту і розвитку сходів в ґрунті, затримку отримання сходів, уповільнення росту і розвитку рослин, нерівномірність сходів, зрідженість в результаті загибелі рослин при ураженні точок зростання. Як наслідок - зниження врожайності на 10-30%.

Стійкість гібридів кукурудзи до холодового стресу також залежить від генетичної особливості самого гібриду. Наприклад, гібриди із зубовидним типом зерна більш чутливі до пониження температур. Спеціалістами компанії Lidea, на основі двох власних продуктів, був закладений демонстративний дослід у Вінницькій області, суть якого полягала у порівнянні реакції гібридів кукурудзи з різним типом зерна саме на холодовий стрес.

Гібриди кукурудзи Lidea ЕС Міледі та Гармоніум у період холодового стресу

Гібрид ЕС Міледі (кремнисто-зубовидний) та гібрид Гармоніум (зубовидний тип зерна) були висіяні 5 травня 2022.  Деякі рослини гібриду Гармоніум у фазу 3-5 листків, під час пониження температур, накривалися пластиковою пляшкою. Інші ж рослини розвивались за природніх умов, зокрема гібрид ЕС Міледі. Результат цього досліду ви можете побачити на фото, де добре видно, що гібрид кукурудзи ЕС Міледі набагато краще переніс холодовий стрес навіть за природніх умов.

Висновок: висівати гібриди кукурудзи з зубовидним типом зерна особливо важливо у оптимальні строки, що дозволить збільшити стійкість рослин холодового стресу і, як наслідок, отримати максимальний урожай!

Миру вам та вдалого врожаю!