facebook pixel 1 facebook pixel 2

Як обрати правильну густоту посіву кукурудзи?

3 травня 2022 р.

Як обрати правильну густоту посіву кукурудзи?

Кукурудза в Україні приносить прибуток кожному, хто зважено підходить до технології її вирощування. Головним агротехнологічним прийомом тут є не тільки правильний вибір гібриду, а і правильний вибір густоти посіву в залежності від доступних запасів вологи в період її вегетації.

Кукурудза — теплолюбна та посухостійка культура, дбало використовує ґрунтову вологу, витрачаючи на створення одиниці сухої маси близько 250–400 одиниць води. Це - вдвічі менше, ніж пшениця, ячмінь та овес, які витрачають 600–800 одиниць. При цьому кукурудза споживає води набагато більше, ніж інші культури, адже має тривалий вегетаційний період і формує потужну надземну масу. Тому в залежності від кількості ґрунтової вологи в метровому шарі можна корегувати норму висіву.

Як правило, якщо гібрид має ширший діапазон оптимальної густоти, то це свідчить, що в разі зрідження посівів рослини можуть виявляти високу компенсаційну здатність. На таких рослинах формуються більші качани, більша кількість насінин у качані, а в разі загущення врожайність знижується не надто різко.

Деякі аграрії свідомо висівають кукурудзу із більшою за рекомендовану густотою, «перестраховуються», аби заздалегідь зменшити ймовірні втрати від пригнічення бур’янами і знищення частини сходів ґрунтовими шкідниками. Але, якщо під час вибору густоти посіву кукурудзи вийти за межі оптимального діапазону, особливо під час посухи та недостачі вологи, існує загроза недобору врожаю.

Звертаємо вашу увагу на гібриди кукурудзи Lidea, які, завдяки своїм генетичним особливостям, ефективно використовують вологу та стійкі до посухи:

  • ЕС Креатив (300) – адаптований до вирощування на піщаних грунтах, що дозволяє отримати стабільний урожай в засушливих умовах
  • ЕС Хеттрик (350) – демонструє стабільно високий урожай у засушливих умовах та має відмінний потенціал за середньо інтенсивної та екстенсивної технологій.
  • Гармоніум (380) – Завдяки потужній кореневій системі та високій компенсаторній здатності максимально використовує вологу та добрива з більш глибоких шарів ґрунту.

В залежності від кількості запасів вологи в метровому шарі ґрунту на момент посіву рекомендуємо:

  • Якщо запаси вологи в метровому шарі грунту не достатні, на рівні 90-120 мм, норму висіву потрубно зназити на 10-15%
  • Запаси вологи в метровому шарі ґрунту на рівні 120-160 мм норму висіву потрібно знизити на 5-10%.
  • Запаси вологи в метровому шарі ґрунту на рівні >160 мм сіяти з рекомендованою густотою посіву.

Гібриди кукурудзи Lidea за групами стиглості:

ФАО 200-299: ЕС Сіріус (200), Анові КС (220), ЕС Якарі (230), ЕС Перспектив (240), ЕС Конкорд (250), ЕС Ранвей (260), Тоніфі КС (260), ЕС Хемінгуей (280), ЕС Астероїд (290);

ФАО 300-399: ЕС Креатив (300), Поезі КС (300), ЕС Міледі (330), Мейфлавер (330), Олкані (340), ЕС Хеттрик (350), ЕС Фарадей (350), ЕС Москіто (350), Ініці (360), Керала (370), Гармоніум (380), ЕС Метод (380).

Рекомендації по густоті посіву залежно від зони вирощування та групи стиглості, тис/га:

Щиро бажаємо вам отримання запланованих врожаїв та прибутків!