facebook pixel 1 facebook pixel 2

Як захистити озимий ріпак від шкідників?

7 травня 2022 р.

Як захистити озимий ріпак від шкідників?

Озимий ріпак є цінною олійною культурою, але фахівці рекомендують, а практики знають, що аби його вирощування було максимально успішним, на озимому ріпаку повинна бути чітка система моніторингу та захисту від шкідників та хвороб.

Наразі більшість посівів озимого ріпаку у Південному регіоні знаходяться у фазі початку цвітіння, в залежності від характеристик гібридів.

У так звану фазу зеленого та жовтого бутону (ВВСН 55-57) приділяємо особливу увагу моніторингу ріпакового квіткоїда (Brassicogethes aeneus), а до кінця фази бутонізації (ВВСН 59) жуків капустяного насіннєвого прихованохоботника (Ceutorhynchus assimilis), та ріпакового пильщика (Athalia rosae). Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) ріпакового квіткоїда – 2-3 жуки на рослину у період збільшення бутонів; 5-6 жуків на рослину у фазу початкового цвітіння ріпаку), ріпакового насіннєвого прихованохоботника (4 жуків на 25 рослин або 0,5-1 екз. на рослину).

Під час бутонізації ріпаку при виявленні близької до порогу чисельності шкідників рекомендовано провести обробки інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». За сприятливих умов для розвитку шкідників через 10-12 днів посіви обстежують та при перевищенні ЕПШ проводять другу обробку інсектицидом, але не пізніше фази 30% цвітіння рослин ріпаку (ВВСН 63).

У цей час рослини ріпаку атакують і інші шкідники: тлі, Оленка волохата, капустяна міль, та ін.. Тому планування хімічних робіт треба проводити на основі комплексного моніторингу, та виваженого підбору препаратів, звертаючи увагу на недопущення нанесення шкоди корисним ентомофагам-запилювачам. Проводити роботи в вечірній та нічний час, повідомляти населення та державні органи про проведення робіт.

Сподіваємось, що наші поради будуть корисними для вас і допоможуть досягти бажаних результатів.

Команда Lidea бажає аграріям України гарного врожаю та скорої перемоги.